graffiti in penitenciarO noua oportunitate de a desena legal! Iata ce-am primit astazi pe la pranz in inbox:

Stimati domni,

Penitenciarele sunt privite adesea ca „locuri ale pierzaniei” sau „facultati” unde „ucenicii” isi dezvolta abilitatile sociale negative. Desi nu pe deplin, pot spune ca aceasta imagine nu mai este de actualitate. Este rolul meu si al colegilor din cadrul sectorului reintegrare sociala din penitenciar de a depune eforturi pentru ca atitudinea societatii fata de penitenciar sa corespunda realitatii. Ne dorim sa acordam o sansa celor care doresc si pot sa se schimbe. Credem in schimbare, credem in oameni.

Cu speranta ca nu v-am plictisit deja, convins fiind ca arta poate reusi acolo unde eforturile psihologilor sau ale asistentilor sociali au esuat, va propun o colaborare care (desi pe baza de cvasi-voluntariat) sper ca o sa va starneasca interesul: am dori ca penitenciarul nostru sa cunoasca o schimbare si sub aspect estetic prin utilizarea artei graffiti-ului. Exista o serie de constructii (curti de plimbare, garduri, cladiri) care, prin culorile sterse, dau o imagine terna incintei.

Ne-am dori sa contribuiti la „estetizarea” lor prin realizarea de graffiti, pe teme de interes: libertatea, diferite simboluri cu conotatii pozitive, alte teme sociale.

Putem oferi: cazarea si masa participantilor, garantia implicarii intr-un proiect inedit la nivel de sistem penitenciar, precum si o experienta de viata – poate unica. In speranta ca v-am captat interesul, va stau la dispozitie pentru informatii legate de proiect (si nu numai!).

Cu consideratie,
Ciprian Sabau / Director adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala / Penitenciarul Aiud

P.S. Avem o oarecare experienta in domeniul artistic – prin detinutii care au trecut de-a lungul timpului prin Aiud (pictura, sculptura – lemn si marmura, grafica), Penitenciarul Aiud fiind primul din tara care a recunoscut in mod oficial functia sociala a artei.

Pentru cei interesati de acest proiect va rog sa dati un email la [email protected] sau [email protected].
De asemenea puteti suna la 0745.315.405.