CONCERT DE PROTESTArt. 13 din Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul cultelor votat deja in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, prevede ca: „In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase.”

Adoptarea unui astfel de articol de lege de catre plenul Camerei Deputatilor ar conduce la grave limitari ale libertatii de exprimare si libertatii de constiinta, drepturi fundamentale ale fiintei umane. Ar putea fi interzise numeroase carti, lucrari plastice, filme, piese de teatru, concerte si trupe rock.

Pentru cei care pretuiesc libertatea, spiritul critic, toleranta confesionala, valori care s-au impus in spatiul european dupa secole de conflicte si persecutii religioase, aceasta noua cenzura este inacceptabila.

Protestul doreste sa afirme valorile artei si libertatii a caror limitare abuziva ar goli de continut aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Concertul va fi sustinut de Luna Amara, Vama, Florin Chilian, Raza, Tapinarii, Sarmalele Reci, Altar, Buricul Pamantului, Impant pentru refuz. Fiecare evolutie scenica va dura aproximativ 20 de minute.

Evenimentul va debuta cu un happening care va dura cca 10 minute si va fi realizat de peste 100 de voluntari.

Langa scena va fi amenajat un spatiu dedicat artei plastice unde vor fi expuse lucrari legate de tema protestului.

Publicul va putea semna o scrisoare deschisa adresata Camerei Deputatilor si Presedintelui Romaniei pentru a fi respins acest articol de lege antidemocratic si va putea face donatii pentru sustinerea campaniei civice privind apararea libertatii de exprimare.

Scrisoarea deschisa poate fi semnata online pe site-ul www.humanism.ro

Evenimentul nu va fi o manifestare antireligioasa, ci va afirma importanta respectarii in Romania a acestor doua drepturi fundamentale: libertatea de exprimare si libertatea de constiinta.

Intrarea va fi libera.

Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Contact: Remus Cernea – Director executiv
0727.583.594
[email protected]
www.humanism.ro

Organizatii sustinatoare:
Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Accept, Centrul de Studii Internationale, Ombudspersons for National Minorities, Centrul de Resurse Juridice, Militia Spirituala.

===============

Textul este preluat integral din comunicatul oficial al Solidaritatii pentru Libertatea de Constiinta